• Novinky

            • Varenie so šéfkuchárom - hotel Glamour

            • Workshop vo varení, pod vedením absolventa našej školy - Erika Šoltésa, šéfkuchára hotela Glamour na Zemplínskej Šírave. Zúčastnili sa ho žiaci odborov hotelová akadémia a hostinský, hostinská. Výnimočný zážitok z učenia, kedy žiaci varili pod dohľadom šéfkuchára rôzne špeciality, ktoré následne mohli ochutnať. 

            • Erasmus+ Barcelona 2018

            • V termíne 7. – 20. 10. 2018 sa desať pedagogických zamestnancov našej školy zúčastnilo dvojtýždňovej stáže v rámci projektu Erasmus+ v slnečnej španielskej Barcelone. Cieľom projektov Erasmus+ je získavať nové skúsenosti, zručnosti a zdokonaľovať sa v cudzom jazyku. Následne tieto nové získané vedomosti obohacujú vyučovací proces a zdokonaľujú osobnostný a odborný profil učiteľov a majstrov odborného výcviku. Partnerom našej školy v projekte bola reštaurácia Futbalarium. Táto reštaurácia je blízko štadiónu Nou Camp a prevádzkuje ju maďarský manželský pár. Počas dvoch týždňov naši vyučujúci mali možnosť spoznať organizáciu práce, spôsob riadenia prevádzok cestovného ruchu, komunikáciu s hosťom a porovnať systém práce so spôsobom riadenia prevádzok u nás. Všetky získané vedomosti, skúsenosti a zručnosti vyučujúci následne využijú pri výučbe odborných predmetov a odborného výcviku a odovzdajú ich žiakom ako cenné poznatky získané v zahraničných podmienkach.

            • Autosalón Michalovce

            • Dňa 9. 11. sa uskutočnil v Michalovciach autosalón, kde sa prezentovali novinky zo sveta automobilov. Naši žiaci odboru autoopravár mechanik na takomto podujatí nemohli chýbať.

            • Futsalový turnaj

            • Skvelá atmosféra a dramatické súboje. Tak by sme mohli charakterizovať VI. ročník futsalového turnaja, ktorý sa uskutočnil 26. 10. 2018 v telocvični našej školy a zúčastnilo sa na ňom 6 družstiev. Ako sa na poriadny turnaj patrí, nechýbali góly, ani nervozita, ktorá neskôr opadla. Všetci športovci mali obrovskú chuť bojovať a  snažili sa podať čo najlepší výkon. Turnaj sa niesol v duchu fair-play a bez vážnejších zranení. Po záverečnom hvizde posledného zápasu nasledovalo vyhodnotenie:

              1. miesto obsadilo Gymnázium Ľ. Štúra – Michalovce, 2. miesto patrilo učiteľom CSOŠ sv. Jozafáta, 3. miesto si odniesli MOV CSOŠ sv. Jozafáta, na 4. mieste skončila Gréckokatolícka eparchia – Košice, na 5. mieste Vojenský útvar – Trebišov a 6. miesto obsadili dve družstvá: ZŠ sv. Mikuláša + Gymnázium sv. Moniky – Prešov.

              Po vyhlásení výsledkov si všetci zúčastnení vychutnali výborný guľáš a priateľské posedenie, pri ktorom nechýbala dobrá nálada. 

            • Moja story, tvoja story

            • Do galérie Moja story, tvoja story boli pridané fotografie.

              Naša škola sa zapojila do projektu " Road Show - Moja story, tvoja story", ktorého cieľom bolo motivovať študentov k tomu, aby si plnili svoje sny a túžby. Po každodennom hlasovaní sme sa  umiestnili na prvom mieste vo svojej kategórii a stali sa tak víťaznou školou. Dňa 23. 10. 2018 k nám v rámci tohto projektu zavítali ambasádori Tomi Kid, Strapo, Laci Strike a Janka_travelhackerka. Títo ľudia nám porozprávali svoje životné príbehy, aj to, ako v živote bojovali s rôznymi prekážkami. Ako prvý sa k nám prihovoril majster sveta v profesionálnom boxe Tomi ,,KID" Kovács. Všetci sme si s napätím vypočuli jeho príbeh. Spomenul aj to, že k boxu ho priviedol jeho otec,  bývalý československý šampión, ktorý sa pre neho stal veľkým vzorom. V ringu si to "rozdal" s naším pánom riaditeľom. Strapo, známy slovenský raper, porozprával o ťažkom detstve a priznal sa, že bol často šikanovaný. Keďže je veľký bojovník, stále si veril. Laci Strike, známy choreograf a tanečník, si zase zaspomínal na svoje tanečné začiatky a zmienil sa aj o svojej tanečnej škole, ktorú úspešne vedie niekoľko rokov. Po ňom sa nám predstavila cestovateľka a blogerka Janka, ktorá vyštudovala právo, no vybrala sa úplne iným smerom. Dnes stojí za úspešným blogom, vďaka ktorému si splnila svoj sen a tvrdí, že cestovanie predstavuje nielen jej vášeň, ale aj živobytie. Janka všetkým radí, ako sa dá  lacno cestovať po svete. Ako posledný dostal slovo tanečník, ktorý tancuje spolu s Lacim. Jeho príbeh bol azda najdojímavejší. Narodil sa s telesným postihnutím. Všetkým dokázal, že aj napriek svojmu hendykepu je skvelým tanečníkom. Na záver nám naši hostia odpovedali na otázky, ktorými ich zahrnuli naši žiaci. Sme veľmi radi, že sme mali skvelú príležitosť stretnúť so známymi osobnosťami na pôde našej školy. Ďakujeme im, že nás motivovali k tomu, aby  sme vždy išli za svojím cieľom a plnili si svoje túžby i keď cesta k nim nie je vždy jednoduchá.

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Do galérie Milión detí sa modlí ruženec boli pridané fotografie.

              18. októbra 2018 sa deti a mladí zo 74. krajín spojili v modlitbe za pokoj vo svete prostredníctvom akcie „Milión deti sa modlí ruženec“. V gréckokatolíckom chráme Zosnutia Presvätej  Bohorodičky v Trebišove sa do tejto iniciatívy zapojili aj žiaci CSOŠ sv. Jozafáta. Pridali sa tak k približne tristo žiakom a študentom zo všetkých základných a stredných škôl, mesta Trebišov. Na úvod všetkých prítomných pozdravil o. Dušan Seman, trebišovský protopresbyter. Žiakom a študentom pripomenul, že modlitbou ruženca môžu zmeniť chod sveta. Po jeho slovách sa začala samotná modlitba radostného ruženca, ktorú viedol o. Milan Kmec, duchovný správca CSOŠ sv. Jozafáta. Myšlienka akcie Milión detí sa modlí ruženec vychádza zo slov sv. Pátra Pia, ktorý povedal, že ak sa bude milión detí modliť ruženec, zmení sa svet.

            • LEČOFEST 2018

            • Do galérie LEČOFEST 2018 boli pridané fotografie.

              Dňa 27. 9. 2018 si milovníci dobrého leča zmerali sily vo varení tejto známej špeciality. Horúce plné kotle a veselá atmosféra prilákali na školský dvor nielen žiakov, ale aj učiteľov a MOV. Práve tu sa konala súťaž pod názvom ,,LEČOFEST". Do súťaže sa prihlásilo 20 družstiev. Medzi nimi boli aj dve učiteľské, dve družstvá tvorili MOV a jedno zamestnanci Tesca, ktoré nám sponzorovalo ingrediencie. Prípravy na varenie sa začali krájaním cibule, z ktorej  niektorým tiekli až slzy. Každý tím mal svoj špeciálny recept a tiež si zvolil originálny názov. V celom areáli školy rozvoniavalo lečo i údená slaninka, či dobrá klobása. Po troch hodinách varenia sme sa už všetci tešili na prvé ochutnávky. Niektorí pri svojom stánku privítali porotu i verejnosť nielen lečom, ale aj ďalším milým prekvapením. Podávali sa sladké i slané dobroty, zemiakové placky i lokše. Po ochutnávke leča prišlo na rad vyhodnotenie a odovzdanie pekných cien, za ktoré sa chceme poďakovať našim sponzorom: Tescu Trebišov, firme Avon, reštaurácii DEJA VU, ako aj našej žiačke Jaroslave Farkašovej, ktorá nám upiekla krásne a chutné torty. Na 3. mieste sa umiestnilo družstvo LEČO BOYS z 3. H triedy, 2. miesto získala celá 1.T trieda a na 1. mieste skončilo družstvo CHILLI LEČO z 1. H triedy. Cenu verejnosti vyhral tím Jánošíkovské lečo z 3.B triedy a cenu dospelých si odnieslo družstvo RED CHILLI PEPPER. Víťazom blahoželáme a veríme, že na tento nádherný deň budeme ešte dlho spomínať.

            • ŠUPA 2018

            • Do galérie ŠUPA 2018 boli pridané fotografie.

              Žiaci tried prvého ročníka CSOŠ sv. Jozafáta sa v septembrových dňoch stretli na duchovno-formačnom stretnutí s názvom ŠUPA 2018 (školský uvítací program). Zámerom tejto aktivity je pomôcť novým žiakom navzájom sa lepšie spoznať, budovať vzájomné vzťahy a oboznámiť ich s duchovnou atmosférou školy. Stretnutia sa konali v dvoch turnusoch v Centre pre mládež Košickej eparchie v Dvoriankach. ŠUPA 2018 umožnila žiakom I.H, I.A a I.B zamyslieť sa nad témou „Kto je človek“, prežiť zaujímavý čas plný aktivít, pri ktorých pomáhali animátori Košickej eparchie a tiež sa lepšie spoznať so svojimi triednymi učiteľmi, či kňazmi školy o. Teodorom Šangrikom a o. Milanom Kmecom. Veríme, že aj vďaka tomuto dvojdňovému stretnutiu sa noví žiaci budú v škole cítiť ako doma.

            • Začiatok školského roka 2018/2019

            • Do galérie Začiatok školského roka 2018/2019 boli pridané fotografie.

              3. septembra 2018 sa pre žiakov a študentov všetkých troch  cirkevných škôl v Trebišove začal nový školský rok. Riaditeľ CSOŠ sv. Jozafáta privítal všetkých študentov na školskom dvore a vydal pokyny hlavne pre prvákov, ktorým predstavil ich triednych učiteľov. Spoločne sme sa vybrali na slávenie sv. liturgie pri gréckokatolíckom chráme Zosnutia presvätej Bohorodičky, ktorú celebroval vladyka Milan Chautur. Prítomní boli aj duchovní správcovia škôl. Vladyka Milan pripomenul vo svojej homílii zodpovednosť každého z nás za svoje vzdelanie, rodičov za výchovu, aby to bolo v súlade s ich svedomím. Učitelia nech vštepujú žiakom aj morálne hodnoty. Pripomenul to v súvislosti s blahorečením Anky Kolesárovej 01.09.2018 v Košiciach. Táto mladá dievčina si zachovala svoju kresťanskú tvár, žila vo viere a verila, že Kristus je jej spásou. A aj pre nás všetkých má byť Kristus vzorom, a tým správnym učiteľom. Liturgii pod holým nebom prialo aj počasie, krásny deň mnohí využili aj na spoveď, aby nový školský rok začali s čistým štítom. Po slávnostnej liturgii bol pre všetkých zamestnancov pripravený obed v reštaurácii Mladosť. Po ňom sa už všetci rozišli pripravení plniť si svoje povinnosti v prospech celej školy. 

            • Chlebom a vínom 2018

            • Do galérie Chlebom a vínom 2018 boli pridané fotografie.

              Dňa 18.08.2018 v areáli Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína ožili tradičné remeslá a zvyky zo zemplínskeho regiónu počas podujatia pod názvom „Chlebom a vínom“. Podujatie svojou účasťou podporilo aj Združenie Tokajská vínna cesta v rámci realizácie projektu „TOKAJ JE LEN JEDEN“, preto v tento deň fungovala aj kyvadlová doprava do tokajských pivníc na degustáciu vína. Naša škola je každoročnou stálicou, bez ktorej si toto podujatie organizátori, ale aj návštevníci nevedia predstaviť. Tradične sa prezentujeme našou originálnou špecialitou - Andrássyho gulášom, ktorý vhodne dopĺňajú zemiakové lokše pripravené podľa tradičného receptu. Okrem gastronomických špecialít návštevníkom predstavujeme našu školu, študijné aj učebné odbory. Novinkou tohto roku bol stánok školskej „firmy“ Tokajská jazda, ktorá získala prvé miesto na podujatí JA Slovensko v Bratislave za najzaujímavejšiu prezentáciu regiónu. Tokajská jazda prezentovala Vinohradnícku oblasť Tokaj, ponúkala výrobky vlastnej produkcie ako je pečený čaj, mätový a bazový sirup, pletené korytnačky ako symbol nášho regiónu a pracovný zošit určený žiakom ZŠ, ktorý hravou formou učí deti poznávať svoj región. Nové priestory v parku, zaujímavý program, výborná organizácia a množstvo návštevníkov prispeli k dobrej nálade podujatia a my sa tešíme na ďalší ročník.

            • Potulky gotickou cestou - Stará Ľubovňa ...... 02. 03. 2017

            • Posledná, siedma cesta žiakov odboru Služby v cestovnom ruchu  v rámci seriálu Potulky gotickou cestou viedla do mesta Stará Ľubovňa. Nad mestom sa vypína na kopci nádherný hrad, ktorého vznik je spojený so strašidelnou legendou. Práve túto legendu sme sa pokúsili herecky stvárniť. Po prehliadke hradu sme si prezreli skanzen pod hradom a časť mesta. Neďaleko Starej Ľubovne v malebnej prírode sa nachádzajú Ľubovnianske kúpele. Boli sme prekvapení pekným a útulným hotelom, ktorý ponúka ubytovanie nielen kúpeľným hosťom, ale aj turistom. Túto cestu sme poňali aj gastronomicky, keďže vieme, že táto lokalita ponúka množstvo tradičných špecialít. Na Salaši u Franka sme preto degustovali bryndzové pirohy, zemiakové placky a rôzne halušky v kombinácii s miestnymi syrmi. Touto poslednou náučnou cestou sa naše potulky ukončili, čo prinieslo aj pocity nostalgie za všetkými našimi výjazdami.  Získané informácie, zážitky a skúsenosti, ktoré žiaci počas potuliek zažili odprezentujú v rámci praktickej časti maturitnej skúšky v kaštieli v Trebišove.

            • Karneval – program pre deti ...... 24. 02. 2017

            • Karneval je neodmysliteľnou súčasťou fašiangov. Obzvlášť pre malé deti. Karneval na tému „Som to, čo jem“ sa konal v piatok 24. februára na Základnej škole Komenského v Trebišove, na ktorý sme boli pozvaní. Spoločne s Cirkevným gymnáziom sv. Jána Krstiteľa v Trebišove sme sa podieľali na programe pre deti. Okrem animátorských aktivít vedených žiakmi cirkevného gymnázia sme spestrili program vystúpením rapera Juraja Baňackého, „alias Tracka“, žiaka 5. H. Naši „parkúristi“ Dávid Baláž, žiak 3. A, Rišo Pribula z 3. C a Erik Buraľ z 1. B. sa predviedli svojím umením plným skákania a premetov. Obidve vystúpenia boli sprevádzané nadšenými potleskami, iskričkami v očiach, obdivnými pohľadmi a výkrikmi detí o repete. Samozrejmosťou po vystúpení boli „selfie“ s našimi žiakmi. Spokojnosť detí ale aj ich učiteľov a vedenia školy nás tak motivuje podieľať sa na podobných podujatiach aj v budúcnosti.

            • Deň otvorených dverí na katedre anglistiky a amerikanistiky na UPJŠ v Košiciach ...... 10. 02. 2017

            • Dňa 10. 2. 2017 niektorí naši študenti navštívili pod vedením angličtinárov Mgr. Radovana Hudeca a RNDr. Kamily Harčovej, PhD. Deň otvorených dverí na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Exkurzie sa zúčastnili vybraní žiaci z tried IV. H, II. C a II. B. Po príchode na Univerzitu a zápise do knihy návštev sa oboznámili s aktivitami, ktoré ponúka katedra anglistiky. Jednotlivé aktivity aj možnosti štúdia  boli prezentované profesormi fakulty ako aj zástupcom Národného kariérneho centra. Naši žiaci mali možnosť na fakulte navštíviť nielen hlavnú aulu, ale aj špecializované učebne, kde sa pripravujú jednak študenti prekladateľstva a tlmočníctva, ale aj študenti tzv. britských a amerických štúdií. Našich žiakov zaujal najmä predmet Médiá prostredníctvom amerického filmu, kde študenti rozširujú svoje jazykové zručnosti cez sledovanie a analýzu amerického filmu.

            • Kam na vysokú ...... 09. 02. 2017

            • „Kam na vysokú 2017“  je názov podujatia, na ktorom sa prezentovalo vyše 20 vysokých škôl z celého Slovenska ale aj zahraničia v šiestich krajských mestách. Naši žiaci končiacich ročníkov odborov hotelová akadémia a služby v cestovnom ruchu sa ho zúčastnili 9. februára v Hoteli Centrum v Košiciach. Okrem interaktívnych ukážok a prezentácie vystavovateľov sa mohli žiaci zúčastniť workshopu „Ako si vybrať správnu vysokú školou“ a počas tzv. „TableTalk“ diskutovať za okrúhlymi stolmi so zástupcami jednotlivých univerzít.

               

            • IV.S v Levoči – Potulky gotickou cestou ...... 24. 01. 2017

            • Historické mesto Levoča je ďalším kráľovským mestom, ktoré sme v rámci Potuliek gotickou cestou navštívili dňa 24.1.2017. Mrazivé počasie nás neodradilo, slniečko prihrievalo a tak sme plní nadšenia z nového dobrodružstva vystúpili na námestí v Levoči. Náš pohľad upútala okamžite ľadová krása v podobe betlehemu vytesaného do ľadu. Pri natáčaní sme sa pohybovali najmä v centre mesta. Prezreli sme si nádherný Thökölyho dom, Radnicu a Klietku hanby. Pokochali sme sa pohľadom na Mariánsku horu, kde v žiari slnečných lúčov sa vynímala Bazilika Navštívenia Panny Márie. Vďaka tomu, že sa nám podarilo vybaviť si priamo u pána dekana kamerovanie v najznámejšom kostole v Levoči, máme aj unikátne zábery z Chrámu sv.Jakuba. Tento chrám bol vyhlásený v roku 2015 za baziliku minor. Zábery sú pre nás o to cennejšie, že akékoľvek fotografovanie, či kamerovanie je v chráme pre verejnosť zakázané. Tento historický unikát v sebe skrýva množstvo úchvatných kúskov, ale azda najvýnimočnejším je Oltár Majstra Pavla  z Levoče. Po chutnom obede v útulnej štýlovej reštaurácii sme pri vstupnej historickej bráne do mesta natočili legendu o azda najznámejšej postave z dejín Levoče, legendu o bielej panej. Náš návrat domov umocňoval dobrý pocit z opäť kvalitne odvedenej práce, ktorou sa učíme prezentovať krásy Slovenska. Poslednou cestou bude vo februári návšteva Ľubovnianskeho hradu, kde v skanzene pod hradom 26.2. 2017 prebehnú fašiangové slávnosti. Už sa tešíme!

               

            • Deň učiteľov Gréckokatolíckej eparchie v Košiciach ...... 30. 01. 2017

            • Oslava Dňa učiteľov pôsobiacich v cirkevných školách a školských zariadeniach na území Gréckokatolíckej eparchie v Košiciach sa tohto roku niesla v znamení 20.  výročia vzniku Košickej eparchie. Slávnostnej liturgii v katedrálnom chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach predsedal vladyka Milan. Privítali sme aj hosťa z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu P. Krajňáka. Otcovia M. Mráz a M. Rozkoš obohatili svojimi prednáškami program osláv. Za mimoriadny prínos a vynikajúce výsledky dosiahnuté v práci a pri rozvoji cirkevného školstva na územi Košickej eparchie boli ocenení 27 pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci pôsobiaci na cirkevných školách Košickej eparchie. Z našej školy boli ocenení 11 zamestnanci. K tomuto oceneniu srdečne blahoželáme.

               

            • Odborný výcvik – reštaurácia Mladosť - 1. polrok 2016-2017 ...... 31. 01. 2017

            • Žiaci odboru hostinský, hostinská sa na odbornom výcviku v reštaurácií Mladosť učia zručnostiam potrebným k vykonávaniu svojho budúceho povolania. Pod odborným dohľadom MOV veľmi radi pripravujú rôzne nápoje z kávy, miešané drinky aj rôzne druhy jedál. Rovnako pripravujú slávnostné tabule pri mnohých príležitostiach. Veríme, že naučené a vyskúšané zručnosti mnohí využijú vo svojej profesii.

               

            • Zážitková gastronómia I.T a II.T spoločné stravovanie ...... 02. 02. 2017

            • Nadstavbové štúdium v odbore spoločné stravovanie predstavuje pokračovanie a obohacovanie si vedomostí a zručnosí, ktoré absolventi učebného odboru hostinský,-á nadobudli počas troch rokov štúdia. Hlavným cieľom je naučiť týchto žiakov, ktorí už majú výučný list základným riadiacim a organizačným schopnostiam pre úspešné zvládnutie funkcie prevádzkara, hlavného kuchára, čašníka, či dokonca Food and Beverage manažéra v hoteloch. Jednou z priorít našej školy je dať žiakom také vedomosti a zručnosti, aby sa dostali na čo najlepšie pracoviská, do luxusných hotelových a reštauračných podnikov vyšších kategórií a tried. K tomu patria aj zručnosti týkajúce sa vyššej formy obsluhy a dokončovanie jedál pre zrakom hostí. Úloha síce krásna, ale náročná na vedomosti, šikovnosť, vynaliezavosť, aktivitu a odvahu. V rámci predmetu Technika prevádzky, ktorý vyučuje Ing. Martina Tirpáková sme poprosili pani majsterku Bc. Emíliu Capíkovú o ukážky týkajúce sa práve dokončovania a podávania jedál pre zrakom hostí. Išlo o činnosti súvisiace s odborným lúpaním a podávaním ovocia a flambovanie. Po úvodnej inštruktáži a ukážkach pani majsterky si žiaci vyskúšali lúpanie a podávanie ovocia kiwi, banán a ananás. S veľkou ochotou si precvičili tieto činnosti žiaci Gabriela Fedáková, Dávid Krištof  a Marián Čásar žiaci II.T. Musíme podotknúť, že šikovnosť, snaha a odbornosť týmto žiakom vôbec nechýbala. Povzbudzujúce slová pani majsterky viedli k tomu, že flambovanie ovocia a palaciniek si už vyskúšalo viac žiakov, pridali sa Lenka Lizancová a Jitka Pethöová. Aktívnejší a smelší boli druháci oproti prvákom, ktorí hádam o rok budú odvážnejší. Na záver sme si malým kvízom preverili, čo si žiaci z tejto prezentácie zapamätali a s veľkou radosťou konštatujeme, že všetky kontrolné otázky boli zodpovedané správne, s úplnou presnosťou. Po degustácii  sa žiaci pani majsterke Bc. Emílii Capíkovej pekne poďakovali a pochutili si na flambovaných palacinkách a ovocí. Opäť platí staré známe, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

               

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje