• Novinky

            • 20. - 21. 11. 2013 Gastro Piešťany

            • Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta v Trebišove sa zapojila do súťaže organizovanej Klubom mladých kuchárov a čašníkov pod záštitou MŠ SR. Súťaž je organizovaná pre žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár a čašník. Súťažilo sa v dvoch kategóriách - v kategórii kuchár a v kategórii čašník.

              V semifinálovom kole prestížnej celoštátnej súťaže Gastro Junior 2013/2014 – Skills Slovakia, ktoré sa uskutočnilo v Piešťanoch na Hotelovej akadémii v dňoch 20. a 21. novembra, našu školu v kategórii kuchár reprezentoval žiak III. ročníka študijného odboru hotelová akadémia Vladimír Odelga. Povinnou surovinou v odbore kuchár bola prepelička v celku.  Na prípravu jedla mali súťažiaci, ktorých bolo v semifinálovom kole 15, dve hodiny. Chuť, prípravu a prezentáciu pokrmov hodnotili známi odborníci – šéfkuchári: Martin Kovarský, Daniel Hrivňák, Peter Mikuláš a Ľubomír Herko. Vladimíra Odelgu na súťaž pripravovala Helena Dubjaková, majsterka odborného výcviku. Vladovi aj jeho školiteľke ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

              V kategórii čašník našu školu reprezentovali žiačky III. ročníka študijného odboru hotelová akadémia – Daniela Malčická a Petra Grošková. Úlohou súťažiacich bolo prestretie slávnostnej tabule s témou „ Folklór z nášho regiónu“ a predviesť štyri čašnícke zručnosti - prípravu espressa, miešaného nápoja, čistenie a flambovanie ananásu,  dekantáciu a servírovanie červeného vína a komunikáciu s hosťom v anglickom jazyku v stanovenom časovom limite. Hodnotila sa osobná hygiena a profesijný vzhľad súťažiaceho, použitie vhodného inventáru, zručnosť organizácie práce, rýchlosť a elegancia pri plnení úlohy, vzhľad a chuť pripravených nápojov, komunikácia s hosťom a celkový dojem. Žiačky na súťaž pripravovala Bc. Emília Capíková, majsterka odbornej výchovy. Žiačky si v súťaži počínali výborne a ako jediné z Košického kraja postúpili do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať 29.januára 2014 na výstavisku Incheba v Bratislave s možnosťou postupu na medzinárodné kolo v Grand Palais – Lille, Francúzsko – Euroskills 2014.

              K dosiahnutému úspechu žiačkam, aj ich školiteľke blahoželáme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, okresu aj kraja a prajeme im šťastie a pevnú ruku na celoštátnom kole.

               

            • 13. 11. 2013 Roadshow Moderný učiteľ

            • Roadshow Moderný učiteľ

              Podujatie pre moderných učiteľov sa tento rok konalo s výrazným prispením našej školy 13. 11. 2013 aj v Trebišove v priestoroch reštaurácie Mladosť. Na podujatí sa stretli učitelia, ktorí vyučujú, prípadne chcú vyučovať modernými metódami a majú záujem o poznatky a ich rozšírenie v tejto oblasti. Roadshow Moderný učiteľ vytvorila priestor pre učiteľov, kde sa mohli prezentovať a rozprávať o tom, ako má dnes vyzerať škola, ktorá pripravuje žiakov na život v 21. storočí. Počas Roadshow mali možnosť stretnúť sa a vypočuť si, čo nové prináša svet moderných učiteľov, digitálnych technológií a moderných pedagogických metód. V roku 2013 sa konal už deviaty ročník tohto úspešného podujatia. Roadshow Moderný učiteľ navštívi počas novembra desať slovenských miest. Tento rok sa venovala napr. aj týmto témam:

              • Kúzlo spravodlivej známky (tipy a triky)
              • Hejného matematika
              • Spolupráca s rodičmi
              • Kyberšikanovanie a jeho úskalia v podmienkach školy
              • Nespojité písmo Comenia Script
              • príspevky učiteľov v rámci bloku “dobrá prax”

              Sme veľmi radi, že organizátorov podujatia ako aj učiteľov účastných na ňom potešilo prostredie a príjemná atmosféra a veríme, že sa nám podarí zorganizovať podobné aktivity aj v budúcnosti.

            • 8. 11. 2013 Futbalový turnaj

            • Futbalový turnaj pedagógov

              8.11.2013  sa uskutočnil futbalový turnaj, ktorý pod vedením Mgr. Michala Danka zorganizovala naša škola. Turnaja sa zúčastnili štyri družstvá, ktoré tvorili pedagógovia z Trebišova, Prešova a Michaloviec.  Futbal sa hral systémom každý s každým a mužstvo, ktoré dosiahlo najväčší počet bodov za vyhrané zápasy, prípadne porovnaním skóre zvíťazilo. Úsilie, zodpovedný prístup a dobre naladený športový duch priniesol veľmi zaujímavé výsledky, krásne góly a hlavne nádherné futbalové popoludnie. Samozrejme ako to v takýchto prípadoch býva vyhrala dobrá nálada a priateľská atmosféra, ktorá pretrvávala do neskorých hodín aj počas skvelého posedenia pri dobrom jedle. 

               

            • 05. - 07. 11. 2013 Baristický kurz

            • V dňoch  5. – 6. – 7. novembra 2013 sa na našej škole uskutočnil po prvýkrát baristický kurz, ktorý viedol veľmi skúsený a uznávaný viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy Stanislav Cibuľa.

              Kurz pozostával z dvoch častí: z teoretickej a z praktickej časti. V teoretickej časti žiaci mali možnosť nahliadnuť do sveta kávy, ktorý je veľmi bohatý a zaujímavý. Dozvedeli sa o pestovaní a kvalite rôznych odrôd káv, pražení kávy, o pozitívnych a negatívnych účinkoch kofeínu na náš organizmus.

              Praktická časť pozostávala z prípravy rôznych druhov káv. Našich žiakov zaujala najmä technika Latte art - vytváranie obrazcov na mliečnej pene cappuccina.

              Najväčšie obavy mali naši žiaci z tretieho dňa, kde ich čakal písomný test a praktická skúška, ktorú však ľahko zvládli. Žiakom boli odovzdané certifikáty Barista Junior  v slovenskom ako aj v anglickom jazyku.

              Kurz odporúčame všetkým našim študentom, ktorí sa chcú dozvedieť viac o káve a jej príprave. Nadobudnuté vedomosti môžu využiť v budúcnosti pri výkone svojho povolania. 

               

            • Október 2013 Odborná stáž na ostrove Cyprus v rámci projektu SAAIC

            • Hodnotenie projektu Leonardo da Vinci – VETPRO

              V mesiaci október sa vybraní učitelia našej školy spolu s majstrami odborného výcviku  zúčastnili odbornej stáži na ostrove Cyprus v rámci projektu SAAIC.

              Cyprus je čarokrásny ostrov, rodisko gréckej bohyne Afrodity, ktorý prejdete autom za pár hodín nebyť toho, že severná časť je okupovaná Tureckom. V októbri je na Cypre veľmi príjemné počasie, v priemere okolo 28 stupňov cez deň, večer sa pripravte na chladnejšie ovzdušie. V tomto období stretnete už aj menej turistov, pláže sú voľnejšie, obchody prázdnejšie, ceny lacnejšie....Cyperská doprava funguje podobne ako v Spojenom kráľovstve, čiže presne naopak ako u nás, takže veselo sme prvé dni stresovali na križovatkách a prechodoch cez cestu. Cyperská strava je veľmi zdravá a chutná. Všade vás vítajú čašníci vo dverách s úsmevom na tvári a vďaka ich priateľskosti im odpustíte aj tých pár mačiek ponevierajúcich sa  pod nohami. Ochutnali sme miestne špeciality ako napr. grilované steaky, typický grécky šalát – choriatiky, cyperský Village salad, Souvlaki, Keftedes, baklavu a neopakovateľnú cyperskú kávu. V miestnych kaviarničkách vám ju pripravia tradičným spôsobom a zaujímavé je, že vždy chutila trochu ináč. Pozorujúc miestnych obyvateľov sme zistili, že na Cypre miestami akoby sa zastavil čas. Dôchodcovia sedia na ulici, pohrávajú sa s korálkami a popíjajúc cyperskú praženú kávu debatujú donekonečna o časoch kedy bývalo lepšie...Nemajú problém sa vám prihovoriť a prekvapia veľmi dobrou angličtinou aj vedomosťami o našej politickej situácii...

              Počas dvojtýždňovej praxe sme si overili svoje zručnosti, schopnosti a vedomosti na jednotlivých prevádzkach v dvoch hoteloch – Harry´s (Protaras) a Altius (Nikózia). Ako účastníci projektu sme rotovali po úsekoch hotelov a na vlastnej koži si tak vyskúšali náročnú a zodpovednú prácu čašníkov, barmanov, kuchárov, chyžných, recepčného a manažéra hotela. V hlavnom meste, v Nikózii sme navštívili univerzitu a zúčastnili sa aj priamo vyučovania odboru Kulinárske umenie. Veľkým zážitkom bolo pre nás pozorovať systém výučby odborných predmetov a sledovať organizáciu školstva na Cypre. Manažér hotela Altius pre nás pripravil zaujímavé prednášky, ktoré prezentovali odborníci v oblasti cestovného ruchu a gastronómie. Zasvätil nás do tajov fungovania svojho hotela a my sme tak mohli porovnávať hotelierstvo na Slovensku s hotelierstvom a starostlivosťou o hostí na Cypre. Obrovskou skúškou pre nás všetkých bolo odprezentovanie našich prác a úloh v anglickom jazyku ako aj samotná komunikácia s personálom a vedením hotela. Vo voľnom čase, ktorého nebolo veľa, sme stihli navštíviť niekoľko zákutí  ostrova ako je napr. centrum mesta Protaras a Aya Napa, zátoka Greecian park, Nissi beach. V hlavnom meste sme sa túlali historickými uličkami a nasávali atmosféru miestnej kultúry. Nezabudnuteľným zážitkom ostáva určite návšteva tureckej strany Nikózie, spojená s prehliadkou mešity.

              Plní pozitívnych dojmov, ale najmä získaných skúseností sme sa vrátili domov zúročiť tieto vedomosti na hodinách odborných predmetov alebo odborného výcviku. Vďaka tejto stáži každý jeden z nás pochopil najmä nutnosť ovládania cudzieho jazyka a lepšie dokážeme posúdiť aj zahraničnú prax našich žiakov a najmä náročnú prácu v hotelierstve a cestovnom ruchu.

               

            • 05.11.2013 Burza informácií

            • Burza informácií

              5. novembra 2013 sa konal V. ročník Burzy informácií, na ktorej sa prezentovali žiakom deviateho ročníka základných škôl odbory vyučované na stredných školách pôsobiacich v Trebišove. Tentokrát sa burza konala v priestoroch Podnikateľského inkubátora – Kantína v Trebišove. Najväčší priestor bol na prezentáciu poskytnutý našej škole, keďže ponúkame vzdelanie v najväčšom počte odborov. Žiaci deviatych ročníkov tak mohli vidieť, vyskúšať a informovať sa o štúdiu na našej škole. Odbor hostinský, hostinská sa prezentoval nádhernou svadobnou tabuľou, študenti Hotelovej akadémie predviedli svoje umenie v miešaní nápojov a vyrezávaní z ovocia a zeleniny. Odbory Služby cestovného ruchu a Obchod a podnikanie prezentovali študenti prostredníctvom pripravených letákov, plagátov a realizáciou kvízu o Tokajskej oblasti. Naše kaderníčky ukázali šikovnosť svojich rúk a kreativitu pri vytváraní účesov, automechanici predviedli svoje zručnosti pri práci so špecializovanými prístrojmi a programom na diagnostikovanie porúch automobilu. Strojní mechanici prezentovali svoje hotové produkty vyrábané z rôznych druhov plechu a mnohými spôsobmi spracovania. Veľmi pekné a chutné cukrovinky a torty na túto príležitosť pripravili pre deviatakov študenti odboru Cukrár. Sme veľmi radi, že o informácie, výrobky a služby bol značný záujem, že sme žiakov deviatych ročníkov motivovali pre štúdium odborov, v ktorých sa chcú vo svojom živote uplatniť a že sa s mnohými budeme stretávať v areáli našej školy.

               

            • 29.10.2013 METODICKÝ DEŇ

            • Metodický deň 29. 10. 2013

               

              V priestoroch našej školy sa aj v tomto školskom roku uskutočnil metodický deň pedagogických zamestnancov cirkevných škôl a školských zariadení Gréckokatolíckej eparchie v Košiciach, Gréckokatolíckej archieparchie v Prešove a rehoľných zriaďovateľov. Eparchiálny školský úrad v Košiciach určil jeho konanie na 29. októbra 2013 s týmto programom:

              1.      Svätá liturgia sa konala v gréckokatolíckom chráme Nanebovzatia Panny Márie v Trebišove s vladykom Milanom Lackom z Prešova. Na sv. liturgii sa zúčastnil: riaditeľ exarchátneho školského úradu PaedDr. ThLic. Peter Orenič, duchovní správcovia cirkevných škôl, protopresbyter trebišovského gréckokatolíckeho chrámu Mgr. Dušan Seman.

              2.      Po skončení liturgie nasledovala prednáška. Prednášajúcim bol riaditeľ Diecézneho pastoračného centra pre rodinu v Banskej Bystrici ThLic. Mgr. Marek Iskra. Vystúpil s témou Rodová rovnosť a naše školstvo. Vo svojom príhovore poukázal na nebezpečenstvo Gender ideológie pre manželstvo a rodinu. Verí, že rozum, príroda a Boh sú oveľa silnejší ako rodová ideológia. Veď prirodzeným základom spoločnosti je rodina a rodinu potrebujeme všetci. Preto je potrebné vychovávať deti tak, aby cítili lásku rodičov. Vyjadril svoj ostrý nesúhlas s rodovou ideológiou, ktorá popiera identitu muža a ženy a verí, že zdravý rozum určite zvíťazí.

              3.      Po prednáške sa všetci prítomní presunuli do areálu CSOŠ sv. Jozafáta v Trebišove, kde riaditeľ školy RNDr. Slavomír Partila poskytol potrebné informácie vedúcim jednotlivých sekcií, aby sa spoločne s lektormi presunuli do vopred určených miestností. V trinástich sekciách sa mohli pedagogickí pracovníci oboznámiť nielen s inovatívnymi a aktivizujúcimi metódami vo výučbe, ale presvedčiť sa aj o nových trendoch vo výučbe cudzích jazykov, využití interaktívnej tabule v prírodovedných predmetoch, či o podnikateľskom, ekonomickom a finančnom vzdelávaní žiakov. Nie menej zaujímavou témou bola integrácia žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a metodika práce s homosexuálne orientovaným jedincom. Riaditeľom škôl sa venoval ThDr. Peter Vansač PhD. prednáškou Duchovná formácia riaditeľa cirkevnej školy.

               

              Metodického dňa sa zúčastnilo 185 pedagogických zamestnancov, pre ktorých bol tento deň prínosom v duchovnom i profesionálnom živote. Za mimoriadne vydarený spoločný deň pedagogických zamestnancov cirkevných škôl si zaslúžia naše poďakovanie organizátori metodického dňa PaedDr. ThLic. P. Orenič, riaditeľ CSOŠ sv. Jozafáta RNDr. S. Partila a všetci pozvaní lektori. 

               

            • 28.09.2013 + 31.10.2013 Turistický krúžok: Mazolín + Zapikan

            • Vychádzky s turistickým krúžkom

                            Po letnej prestávke sa aj v tomto školskom roku  začínajú rozbiehať aktivity turistického krúžku. Dokonca sme už dve vychádzky absolvovali. Koncom septembra sme urobili výstup na kopec Mazolín, nachádzajúceho sa v Slanských vrchoch západne od obce Cabov. V novembri sme mali možnosť preskúmať roklinu Zapikan – prírodnú pamiatku v chotári obce Davidov.

                         V oboch prípadoch nám počasie prialo, náladu sme mali výbornú, kráčalo sa nám veľmi dobre. Aj preto sa tešíme na ďalšie vychádzky. Máme v pláne obzrieť si zrúcaniny hradu Brekov, zažiť erupciu gejzíru v Herľanoch, navštíviť kaštieľ v Betliari atď. – možností je veľa. A pretože vždy je veselšie tam, kde je viac ľudí, budeme sa tešiť, keď sa k nám pridáte.

               

                                                                                                Ing. Dana Tóthová

                                                                                                Ing. Ľudmila Smržíková

               

              http://czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2013-4/2013.09.28-2013.09.28_mazolin/index.html

              http://czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2013-4/2013.10.31-2013.10.31_zapikan/index.html

               

            • Jesenné zdobenie stola 16.10.2013

            • Žiaci I.H triedy na odbornom výcviku pri téme - Inventár využívali poškodený inventár a zároveň aj plody jesene na to, aby pripravili krásne jesenné dekorácie na stoly. Touto formou zážitkového učenia spojili príjemné s užitočným, zhodnotili poškodené poháre, taniere, prejavili kreativitu a realizovali svoje nápady. Všetky zhotovené dekorácie zdobia stoly v reštaurácii Mladosť a vytvárajú príjemnú atmosféru jeseňou ladených farieb. Prostredníctvom tejto skúsenosti sa žiaci mohli presvedčiť o tom, že aj jeseň má svoje čaro a ponúka nám plody, listy ako vhodný materiál na spestrenie a výzdobu.

            • Barmanský kurz 30. 9. – 4. 10. 2013

            • Aj tento školský rok sa na našej škole zorganizoval barmanský kurz, ktorý viedol lektor z Asociácie barmanov Slovenska pán Ján Majoroš. Počas kurzu študenti získali mnohé vedomosti z tejto oblasti, vyskúšali si miešanie rôznych druhov nápojov. Na záver absolvovali záverečné barmanské skúšky, na základe ktorých získali Certifikát o absolvovaní barmanského kurzu. Pochvala vedenia školy za preukázanie výborných vedomostí a zručností na záverečných skúškach bola na návrh pána Majoroša udelená študentom Kristíne Maďarovej, Matejovi Barnovi, Jurajovi Baňackému a Damiánovi Jurošovi.

            • Vinobranecké slávnosti v Kráľovskom Chlmci 21.9.2013

            • Na Vinobraneckých slávnostiach sa zúčastnili študenti gastronomických odborov, ich majstri a učitelia. Tentokrát pripravovali miešané nápoje, flambovali palacinky a vytvárali nádherné diela vyrezávaním z ovocia a zeleniny. Veľmi pekne ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. 

            • Projekt KOMPRAX - 24. - 25. 09. 2013

            • Projekt mládežníckej organizácie IUVENTA, do ktorého sa zapojili študenti našej školy. Študenti vypracovali vlastné projekty, na ktoré im boli poskytnuté finančné príspevky vo výške do 200,- EUR na projekt a následne v mesiaci september zrealizovali naplánované aktivity. Študenti školy, ale aj mladí ľudia z okolia sa mohli zúčastniť a spolupracovať na zaujímavých činnostiach: kreatívne maľovanie izieb, skrášľovanie interiéru prostredníctvom krajčírskych prác, maľovanie na keramiku a vystavovanie hotových vlastných produktov, modelovanie z hliny, tvorba náramkov a kreslenie na tričká, zhotovovanie grilu, rôzne súťaže vo varení a ochutnávaní potravín, rekonštrukcia nábytku, vytvorenie steny slávy, úprava školského ihriska. Mnohí zúčastnení tak nadobudli vedomosti z výroby rôznych produktov a zariadení a tiež si vyskúšali prácu na ich zhotovení, rovnako tak mohli prejaviť svoj talent, kreativitu a nadanie pri maľovaní na rôzne druhy podkladov. Študenti okrem iného tiež získali mnohé skúsenosti s prípravou a následne organizovaním aktivít spojených s finančným zabezpečením a realizáciou projektu, ktorý vypracovali. Veľká vďaka za účasť na tomto zaujímavom programe.

               

            • Prax na Spiši - 6.-7.9.2013

            • Žiaci II.H odboru HA - Damián Juroš, Damián Ranič, Jozef Magnes, Florián Zselenyák, Denis Tomko-Králo a Martin Zátorský a III.H odboru HA - Roland Danko a Tomáš Podracký sa v rámci svojej odbornej praxe zúčastnili firemného rautu spoločnosti Spiš market. Raut bol realizovaný v nádherných priestoroch hotelovej záhrady Hotela Kapitula v Spišskej Kapitule. Žiaci sa zúčastnili prípravných prác, organizovali pohostenie formou bufetových stolov, ponúkali nápoje a zabezpečovali všetky ostatné činnosti, ktoré s takouto spoločenskou udalosťou súvisia. Medzi pozvanými hosťami na večierku boli aj také osobnosti ako operný spevák Martin Babjak a moderátorka Eňa Vacvalová, s ktorými mali možnosť naši žiaci osobne komunikovať. Napriek tvrdej drine a uboleným nohám si odnášame z tejto udalosti jedine pozitívne dojmy, keďže spolupráca aj komunikácia s majiteľmi a spoluorganizátormi bola na vysokej úrovni a niesla sa v pozitívnom duchu. Po dohode s majiteľom hotela sa tešíme na skorú spoluprácu a ďalšiu zaujímavú akciu, ktorá nás čoskoro čaká...

               

            • Duchovné cvičenia pre zamestnancov CSOŠ sv. Jozafáta

            • 
              

              V dňoch 21. - 23. augusta 2013 sa v Centre pre rodinu na Sigorde konali duchovné cvičenia pre zamestnancov CSOŠ sv. Jozafáta. Tohtoročnou témou bol "Život Slova - život kresťana". O. Cyril Jančišin ml., duchovný správca školy, spolu s o. Teodorom Šangrikom predstavili 40 účastníkom týchto duchovných cvičení kresťanský život ako celoživotnú "školu" vo svetle Ježišovho Evanjelia. "Božie Slovo nie je len vzácny text, je to predovšetkým návod na život, preto je potrebné ´rozlúsknuť´ Božie Slovo, ako oriešok zbavený škrupinky, aby sme objavili význam Slova pre náš každodenný život a okúsili sladkosť plodov takéhoto života", povedal o. Cyril. Do programu bol zaradený aj výlet v prírode, šport, či opekačka pri ohni, čo pomohlo stmeliť kolektív zamestnancov i oddýchnuť si. Niektorí učitelia vyjadrili túžbu pokračovať v meditovaní Božieho Slova a v hľadaní aplikácií na vlastný život aj počas školského roka. Preto sa bude pravidelne konať - raz do mesiaca - duchovná obnova, na ktorej o. Cyril predstaví vždy nejaké Slovo, ktoré spoločne môžme žiť doma so svojimi blízkymi, ako aj na pracovisku.

               

            • Školské športové akcie 2012/2013

            • Počas školského roka 2012/2013 sa žiaci zapojili a súťažili v športových súťažiach organizovaných SAŠS a KSK – dlhodobé súťaže (DS).

              Súťažili v:

               

              1. cezpoľnom behu (september). Dievčatá postúpili po 1. mieste v okrese na krajské kolo do Košíc. Chlapci v okresnom kole skončili na 2. mieste.
              2. basketbale ( október, november). Chlapci na regionálnom kole KSK –DS v Michalovciach obsadili 4. miesto.
              3. stolnom tenise ( február)
              4. futsale ( október – marec). Chlapci po víťazstvách v dvoch kolách DS postúpili na regionálne kolo do Michaloviec, kde obsadili 3. miesto.
              5. florbale ( október – február). Vo florbale  sa chlapci po dvoch kolách v Sečovciach neprebojovali do posledného regionálneho kola.
              6. hádzanej ( február). V hádzanej chlapci v okresnom kole v Trebišove obsadili 4.miesto.
              7. nohejbale ( marec). V prvom kole DS, organizovanom našou školou, chlapci postúpili do druhého regionálneho (krajského) kola a v konečnom poradí obsadili 3. miesto.
              8. veľkom futbale ( apríl). Okresné kolo vo veľkom futbale chlapcov v Sečovciach - naši chlapci obsadili 2. miesto.
              9. volejbale ( marec). Turnaj vo volejbale – okresné kolo, bol organizovaný našou školou a zúčastnili sa ho chlapčenské a dievčenské družstvá. Chlapci vo finále proti štátnemu gymnáziu Trebišov, obsadili 2. miesto, dievčatá skončili na 5. mieste, chlapci sa zúčastnili aj jedného kola v Michalovciach, organizovaného KSK –DS.
              10. atletike ( máj)

               

              Najlepšie sa darilo družstvám chlapcov vo futsale, nohejbale a volejbale. Chlapci v týchto turnajoch podali výborné výkony.

              Na záver školského roka 2012/2013 ďakujeme všetkým študentom CSOŠ sv. Jozafáta za vzornú reprezentáciu, výborné výsledky a vzorné vystupovanie vo všetkých športových súťažiach.

            • Úspešná prezentácia školy na Ukrajine

            • V rámci cezhraničnej spolupráce Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina 2007-2013 je Európskou úniou spolufinancovaný projekt "Dedičstvo kulinárskeho umenia Karpatského regiónu.

              Projekt sa začal realizovať v apríli 2012 s cieľom zachovať jedinečnosť tradičnej karpatskej kuchyne s bohatou škálou rôznych kulinárskych špecialít,  miestne kultúrne dedičstvo  a udržať trvalý regionálny rozvoj. Tento projekt sa realizuje v regióne Ivano-Frankivsk na Ukrajine, v krajoch Maramures a Satu Mare v Rumunsku, v župe Szabolcs-Szatmár-Bereg v Maďarsku a Košickom kraji na Slovensku.

              Na základe pozvania organizátorov sa v dňoch 10. – 12. mája 2013 zúčastnila aktivít projektu v meste Ivano-Frankovsk  aj CSOŠ sv. Jozafáta Trebišov.

              Zostavu našej školy tvorili:  riaditeľ školy -  RNDr. Slavomír Partila, hlavná majsterka OV a vedúca reštaurácie Mladosť  - Bc. Terézia Nagyová, majsterka OV -  Bc. Soňa Polanská, Ana Selecká -  učiteľka anglického a ruského jazyka, žiaci Vladimíra Výrosteková  - IV.H, Jozef Magnes -  I.H a Jozef Holinďák – šofér.

              Priebeh návštevy bol podľa účastníkov nasledovný:

              ,, Po absolvovaní  skoro 9 hodinovej cesty autom, sme sa po príchode na pôdu partnerskej školy dozvedeli ďalšie detaily programu najbližších dvoch dní.

              Nasledujúci deň sa majsterky zúčastnili hlavnej časti programu projektu, čiže prípravy jedál pre zákazníkov v  reštaurácii v centre Ivano-Frankovska. Našim reprezentantom bola Bc. Soňa Polanská. V jednej z reštaurácií pripravovala pre zákazníkov ukážky slovenskej gastronómie, konkrétne jedlá: Trebišovská  plnená kapusta, Zemplínska zabíjačková kapusta a Buchty plnené lekvárom. O tom, že naše regionálne špeciality zožali úspech, svedčí aj čestné uznanie, ktoré bolo udelené našej majsterke.

              Ďalší  kolegovia z iných krajín pripravovali pokrmy v ďalších deviatich reštauráciách.

              Po slávnostnom otvorení podujatia sa na pódiu striedal kultúrny program so súťažami a ukážkami gastronómie.

              V tento deň sme absolvovali aj prehliadku centra Ivano-Frankovska, spojenú s ukážkami prác miestnych remeselníkov, najmä kováčov, ktorí majú v kraji bohatú tradíciu, ale aj miestnych producentov medu, syra a tradičných produktov Zakarpatia. Upútali nás zrekonštruované hradby, oddychovo – obchodná pasáž, umiestnená v pôvodných hradbách mesta.

              Prvý deň končil kultúrnym programom v priestoroch divadla, ktorého obsah sa niesol v duchu osláv 351. výročia založenia mesta.

              Po jeho ukončení sme sa zúčastnili recepcie, kde bol oficiálny záver projektu, na ktorej si už spomínané čestné uznanie prevzala aj naša kolegyňa Bc. Soňa Polanská.

              Náš program pokračoval večernou prehliadkou mesta s pôsobivým ohňostrojom.

              Nasledujúci deň patril na námestí v Ivano – Frankovsku stredným školám z regiónu, kde prezentovali ukážky svojich prác a možnosti štúdia pre širokú verejnosť. Naša škola doplnila expozíciu partnerskej vyššej odbornej školy hotelierstva a cestovného ruchu Ivano-Frankovsk. Chuťou tradičných slovenských jedál a zároveň estetikou pripravenej prezentácie sme sa v silnej konkurencii stredných škôl nestratili.

              Prínosom tejto pracovnej cesty bola možnosť pre našich dvoch študentov absolvovať prezentáciu Slovenska na univerzitnej pôde v Kyjeve v rámci delegácie partnerskej školy. Táto skúsenosť ako aj trojtýždenná prax v najlepších hoteloch Ivano –Frankovska bola pre našich študentov veľmi cennou.

              Realizáciou trojtýždňovej zahraničnej praxe vznikla nová tradícia, kde sa v zaujímavom a inšpirujúcom prostredí hotela mohli naši študenti naučiť veľa z regionálnej gastronómie od skúsených kuchárov.“

              Je pre nás potešiteľné , že spolupráca s ukrajinskou partnerskou školou  z Ivano – Frankovska naďalej pokračuje.

              Posledná návšteva družobnej školy sa uskutočnila v apríli 2013, počas ktorej sa naši hostia aktívne zúčastnili  školskej prezentačnej akcie LOGOS 2013, kde prezentovali svoju kultúru a tradičné regionálne pokrmy. V rámci svojho pobytu navštívili tokajskú pivnicu, ochutnali tokajské vína  a zúčastnili sa aj Celoštátnej prehliadky záujmovej umeleckej činnosti katolíckych škôl v Košiciach, na ktorej v rámci programu na vysokej umeleckej úrovni vystúpila  jedna z našich hostí - žiačka Liliana Ivančuk so svojim spevom.

              Každé vzájomné stretnutie je obohatením pre obidve zúčastnené strany a napomáha napĺňať víziu medzinárodnej spolupráce v oblasti realizácie zahraničnej odbornej praxe a účasti na spoločných projektoch.

               

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2013.05.10-2013.05.12_ukrajina/index.html

               

               

               

            • Turistický krúžok

            • Turistický krúžok je zoskupenie žiakov a učiteľov, ktorí majú radi prírodu, radi poznávajú nové miesta, chcú získať nové poznatky, rozšíriť si svoje vedomosti o blízkom okolí.

              Turistické vychádzky sú organizované približne raz v mesiaci. Dopravu si svojpomocne vieme zorganizovať, stravu si nosieva každý sám. Keďže krúžok je na škole aktívny už druhý školský rok, bolo za ten čas zorganizovaných niekoľko zaujímavých turistických vychádzok – na zrúcaniny hradov v okolí, na kopce s vyhliadkou...

              V tomto školskom roku sme napríklad boli vo Vysokých Tatrách, v Zádielskej doline, snažili sme sa nájsť Lovecký zámok, vystúpili sme na Lazy, atď.

              Potešujúce je, že sa rady turistov medzitým rozšírili o ďalších učiteľov, MOV aj zamestnancov školy. Turisti sú družní ľudia a radi uvítajú medzi sebou všetkých, ktorí budú mať záujem.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2012.09.01-2013.06.30_turisticky.kruzok/ponuka.htm

               

            • Rozlúčka maturantov

            • V mesiaci lásky sa mnohí zaľúbia, oddávajú sneniu, mnohí však robia prvý krok na ceste k dospelosti, otvárajú si dvierka k realizácii svojich snov. No musia zdolať ešte maturitu.

              17. mája 2013 sa lúčili študenti 4.O, 5.H a 2.T s vedením školy, pedagogickým zborom a so študentmi nižších ročníkov. V to piatkové predpoludnie sa maturanti poslednýkrát poďakovali učiteľom za trpezlivosť a námahu a rozlúčili sa so svojimi spolužiakmi.

              Vedenie školy odmenilo tých, ktorí úspešne reprezentovali školu, tých, ktorí svojimi známkami boli vždy medzi najlepšími.

              Riaditeľ školy RNDr. Slavomír Partila im zaželal veľa energie do učenia, úspešné zvládnutie maturitných skúšok a úspechov v ich ďalšom štúdiu či zamestnaní.

              Rozlúčka maturantov na školskom dvore končila príhovorom a požehnaním duchovného správcu školy o. Mgr. Cyrila Jančišina.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2013.05.17-2013.05.17_rozlucka.maturanti/index.html

               

               

               

            • Barmanský kurz

            • V dňoch od 17.4.2013 do 23.4.2013 sa konal na našej škole druhýkrát v tomto školskom roku barmanský kurz.

              Zúčastnilo sa ho 7 žiakov po vedením pána barmana Jána Majoroša zo Slovenskej barmanskej asociácie.

              Žiaci si osvojili vedomosti a zručnosti z prípravy miešaných nápojov. Na záver získali certifikát s medzinárodnou platnosťou.

              Štyria žiaci na  návrh pána Majoroša dostali pochvalu riaditeľa školy za výborné vedomosti a zručnosti, ktoré preukázali počas celej prípravy a hlavne na záverečnej skúške.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2013.04.17-2013.04.23_barmansky.kurz/index.html

               

            • Someliersky kurz

            • Na zvyšovanie úrovne vzdelávania našich žiakov sme zorganizovali na našej škole po prvýkrát someliersky kurz. Bol určený žiakom hotelovej akadémie a učebného odboru hostinský / hostinská. Odborným lektorom, ktorý viedol v dňoch 15.-17. mája 2013 kurz, bola generálna manažérka ASOCIÁCIE SOMELIEROV SR p. Beáta Vlnková.

              Žiaci sa oboznámili s povinnosťami a činnosťou someliera, požiadavkami pri výbere a nákupe vín, všetko o pestovaní viniča a jeho spracovaní, rozpoznávanie jednotlivých druhov vín podľa farby, vône a chuti. Z profesionálneho hľadiska musí somelier ovládať aj správne podávanie vín, čo sa účastníci na kurze aj naučili.

              Kurz sa ukončil teoretickým a praktickým preskúšaním vedomostí a zručností. Študenti získali certifikát „Somelier Junior“ akreditovaný Ministerstvom školstva SR.

              Foto:

              http://www.czsskomtv.edu.sk/WebAlbum/2012-3/2013.05.15-2013.05.17_someliersky.kurz/index.html

               

               

               

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje