• Novinky

            • Šúťaž kaderníkov

            • 19.3.2024 sa žiačka 1. ročníka našej školy Zuzana Ďurkáčová  zúčastnila regionálnej súťaže študentov stredných odborných škôl v  účesovej tvorbe. Súťaž na tému „Benátska noc“ zorganizovala SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach v priestoroch ich Domova mládeže. Súťažné podmienky boli jasne dané, ale pri tejto téme bolo možné bohato využiť vlastnú predstavivosť, fantáziu a samozrejme zručnosť. Prácu kaderníčok sledovala a posudzovala odborná komisia zložená z odborníkov. Zuzka vytvorila zaujímavý a bohato zdobený účes, ktorý  ladil s oblečením aj líčením. Na umiestnenie na prvých troch miestach to síce nestačilo, ale Zuzka s pani majsterkou Chapčákovou, ktorá ju na súťaž pripravovala, už teraz rozmýšľajú o ďalších skvelých návrhoch.

            • Živé varenie a príprava na barmanskú súťaž

            • V uplynulých dňoch sa naši študenti odboru hotelová akadémia pripravujú na živé varenie v markízackom Teleráne. Živé varenie si vyskúšali tentokrát pred spolužiakmi, ktorí následne mohli ochutnávať hotové jedlá. Prebiehala aj príprava na barmanskú súťaž, keď sme mohli ochutnávať a aj hlasovať za najlepšie nápoje. Aj takto vyzerá učenie aj takto chutí učenie na našich gastronomických odboroch. Všetkým naším mladým kuchárom Ester, Sofii, Lacovi, Matejovi a ďalším, aj našim súťažiacim barmankám Nine a Rebeke držíme palce, nech sa im všetko podarí, tak ako si želajú.

            • EDUCAMP - zážitok z aktivít na našej škole

            • Reportáž z podujatia EDUCAMP na našej škole, kedy žiaci základných škôl môžu zažiť našu školu, zažiť vzdelávanie v našich priestoroch, vyskúšať si vyučovacie aj mimoškolské aktivity.

            • NOVINKA NA NAŠEJ ŠKOLE - EDUCAMP

            • Sme hrdí na naše skvelo vybavené učebne a priestory, v ktorých sa vzdelávajú naši študenti. Vynikajúcu príležitosť zažiť si našu školu, zažiť vzdelávanie v našich priestoroch, vyskúšať si rôzne vyučovacie aj mimoškolské aktivity prinášame teraz žiakom ZŠ. Oslovili sme niektoré základné školy a pozvali žiakov k nám. Ďakujeme milí žiaci z Kráľovského Chlmca, Čiernej nad Tisou, Somotora, Borše, Sačurova, Parchovian za Vašu aktívnu účasť počas celého dňa. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia EDUCAMP.

            • I. Školský ples

            • Skvelá zábava, úžasná atmosféra, výborná hudba, dobré jedlo, taký bol náš prvý školský ples, ktorý organizovali naši žiaci. Veľká vďaka Rebeca Múdra a celému tímu pod Tvojim vedením za Vaše angažovanie a výbornú organizáciu. Vďaka všetkým Vám milé žiačky, milí žiaci za nádherné podujatie a atmosféru plnú krásnych tanečných kreácií, rozhovorov, spevu, smiechu - perfektnej zábavy.

            • VOLVO na Slovensku, VOLVO na našej škole

            • VOLVO - pozrite sa s nami ako to vyzerá priamo v automobilke VOLVO a staňte sa súčasťou krásneho príbehu, prijmite pozvanie byť zamestnancom spoločnosti VOLVO, ktorá buduje svoj závod na Slovensku. My už teraz ponúkame cestu k Vášmu úspechu v automobilke VOLVO. My ponúkame štúdijné odbory Autotronik, Mechanik automobilových liniek, a učebné odbory Nástrojár, Obrábač kovov, Mechanik opravár. Tieto odbory priamo súvisia s prácou v spoločnosti. Už počas štúdia na škole môžete získavať cenné skúsenosti a zručnosti nielen u nás na škole ale aj priamo v automobilke.

              Volvo - zamestnanci automobilky Volvo o ich pracovných skúsenostiach a možnostiach napredovania, kariérneho rastu.

            • Tokaj je len jeden – exkurzia žiakov odboru Služby v cestovnom ruchu

            • Vinohradnícka oblasť Tokaj patrí medzi najvzácnejšie vinohradnícke oblasti na Slovensku, ale aj vo
              svete. Žiaci odboru Služby v cestovnom ruchu (CR) sa o tom mohli presvedčiť počas jednodňovej
              exkurzie dňa 24.januára. Veľké ďakujeme patrí Erikovi Csizmadiovi z rodinného vinárstva Zlatá putňa,
              ktorý nás privítal a posprevádzal ich rodinnou tufovou pivnicou vo Viničkách. Žiaci sa dozvedeli
              informácie o technológii spracovania viniča a jeho uskladnený. Oboznámili sa so základnými
              odrodami, ktoré sa pestujú na Tokaji a dozvedeli sa aj zaujímavosti o novinkách v spôsobe
              spracovania hrozna a výroby tokajského vína. Po príjemne strávenej hodinke pri pohári
              nealkoholického muštu z odrody Furmint sme s prekvapením vyšli z útrob príjemnej pivnice do
              zasneženého dňa a vybrali sa do neďalekej obce Borša na prehliadku kaštieľa. Tento kaštieľ je známy
              tým, že sa tu narodil vodca protihabsburského povstania, veľká osobnosť našich dejín František II.
              Rákoczi. Tam už na nás čakal manažér reštaurácie, náš bývalý žiak Patrik Brhlík. Pripravil si pre nás
              veľmi zaujímavú prehliadku spojenú s odborným výkladom po kaštieli. Kaštieľ prešiel mohutnou
              rekonštrukciou. Jedna časť ponúka podrobnú prehliadku zameranú na život samotného Františka
              II.Rákocziho, ale ponúka aj veľmi podrobný prierez dejinami vtedajšej Európy. Prehliadka je
              obohatená o interaktívne aktivity, ktoré našich študentov okamžite zaujali. Vyvrcholením prehliadky
              bolo panoramatické video. Následne sme sa presunuli do druhej časti kaštieľa kde sa nachádza
              Reštaurácia u Kňažnej a hotelová časť Hotela Brigadír ponúkajúca ubytovanie v štýlovo zariadených
              izbách. Veru nechcelo sa nám odchádzať...
              Plní zážitkov a dojmov zo skvele stráveného, zábavno-poučného dňa sme sa vrátili do Trebišova
              s opätovným presvedčením, že náš región je výnimočný a má čo ponúknuť turistom z celého sveta.

            • Vianočné trhy Budapešť

            • Dlhoročnou tradíciou na našej škole bolo organizovať návštevu vianočných trhov v okolitých štátoch a blízkych mestách. Po dlhšej pauze sme sa opäť rozhodli navštíviť vianočné trhy v Budapešti, ktoré každoročne patria medzi najvyhľadávanejšie turistami z celého sveta.

              Výlet zorganizovala pod vedením spolužiačky Rebeke Múdrej  IV.H trieda pre svojich spolužiakov z celej školy. V spolupráci s triednou učiteľkou zostavili program a vypracovali cenovú kalkuláciu (ďakujeme škole za podporu).

              Program bol naozaj bohatý. Najskôr sme navštívili Námestie hrdinov s neďalekým parkom a klziskom, potom sme sa autobusom cez celé mesto previezli pod hradný kopec. Odtiaľ sme vyšli hore na hrad odkiaľ je nádherný výhľad na Dunaj a druhú stranu mesta s parlamentom a Bazilikou sv.Štefana. Prešli sme sa na Rybársku baštu kde sa nachádzali rôzne stánky s občerstvením a remeselnými výrobkami, všade rozvoniaval vianočný punč, grilované špeciality a atmosféru dotvárali vianočné koledy.

              Následne sme peši prešli po moste, ponad Dunaj, na druhú stranu mesta kde sme sa zdržali na Váci ulici. Okolo ruského kolesa sme potom prešli k Bazilike sv.Štefana. Tam sa konali najhlavnejšie trhy ponúkajúce maďarské gurmánske špeciality ako Laci pečeň, klobásky, jaternice, lángoše, zemiakové placky, domáci chlieb, fermentované špeciality v podobe uhoriek, zeleniny, kapusty....,ale aj zdravé jedlá ako grilovaný losos, zeleninové šaláty, kuracie špízy a podobne. Okrem gastronomického zážitku trhy prezentovali remeselné produkty, ručné práce a produkty typické pre maďarskú kuchyňu, najmä klobásy, slaninku, škvarky. Nádherne osvetlená bazilika zvonku ponúkala vianočný program počas ktorého vystúpili spevácke zbory s vianočnými koledami.

              Množstvo usmievajúcich sa  ľudí z rôznych krajín sveta dotváralo atmosféru blížiacich sa najkrajších sviatkov roka. Ďakujeme za možnosť zorganizovať a zúčastniť sa takejto akcie, tešíme sa na budúci rok.

            • Deň otvorených dverí

            • Naša škola - najväčšia škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Košickej eparchie otvorila svoje brány pre žiakov základných škôl. Deviataci tak mohli spoznať mnohé aktivity našej školy – rôzne odbory, kurzy, exkurzie, stáže, súťaže, odborné stáže, zahraničnú prax, nové odbory, ktoré otvára škola v súvislosti s príchodom automobilky Volvo, aktivity Centra odborného vzdelania a prípravy pre hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch. Počas tohto dňa sa so svojimi úspechmi a vynálezmi prezentovala aj Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach, s ktorou škola spolupracuje. Mnohí návštevníci žasli nad vybavením učební a jednotlivých pracovísk, nad šikovnosťou, kreativitou študentov odbornej školy, nad skvelou atmosférou v škole. Mnohí si mohli aj pochutnať na skvelých jedlách, nápojoch a dezertoch a je úžasné, že mnohí si aj vyskúšali prípravu jedál, nápojov, rôzne hry. Ďakujeme všetkým, ktorí školu navštívili a veríme, že takýto úspešný deň otvorených dverí, plný spokojných návštevníkov bude aj v budúcich rokoch.

            • Pomôžme si navzájom

            • V tomto predvianočnom období naši žiaci už tradične v rámci akcie Pomôžme si navzájom navštevujú zariadenia patriace organizácii SČK, územný spolok Trebišov. Aj tentokrát cukrári upiekli sladké koláčiky, krajčírky ušili praktické vankúšiky a kaderníčky mali pripravené nástroje, aby mohli klientov v prípade záujmu ostrihať. V zariadení Maják akcia prebehla úspešne, do zariadenia Prameň nádeje sme len odniesli darčeky, pretože kvôli ochoreniu Covid-19, ktorý je tam v tomto období rozšírený, sa návšteva nemohla uskutočniť.

            • Múzeum kávy – Krušetnica – Orava

            • Ďalšou exkurziou, ktorú žiaci našej školy absolvovali, bola návšteva v múzeu kávy Oravakafe v Krušetnici na Orave. Je to zaujímavé miesto s najväčšou kávovou mozaikou na svete s rozlohou 107 m2. Prezentuje viac ako 600 ks historických exponátov súvisiacich s pražením, mletím a prípravou kávy. Exkurzie sa zúčastnili žiaci odboru cestovný ruch a cukrár. Návšteva múzea pre nich bola zaujímavá a poučná. Ďalekú cestu si spestrovali pozorovaním okolia, prírody, vrcholov Vysokých Tatier a pod. Ďakujeme vedeniu školy za poskytnutie podpory pri realizácii prvotného nápadu.  

            • Deň otvorených dverí na Strojníckej fakulte Technickej Univerzity v Košiciach

            • Žiaci našich technických odborov - autoopravár-mechanik, strojný mechanik a žiaci nadstavbového štúdia zažili perfektný deň na Strojníckej fakulte. S touto fakultou chceme v rámci našich technických odborov spolupracovať v rámci výuky odborných predmetov ako aj technických projektov. Veríme, že totuto návštevou aj rozvíjajúcou sa spoluprácou mnohí z našich žiakov budú chcieť pokračovať v štúdiu a zdokonaľovaniu sa v oblasti technológií, strojov a zariadení práve na tejto fakulte.

            • Jeseň na Tokaji 2023

            • Súťaž Jeseň na Tokaji - 5. ročník sa konala opäť v našich priestoroch reštaurácie Mladosť. Sme radi, že do súťaže sa zapojili naši žiaci vo viacerých kategóriách a porovnali si tak svoje kulinárske a cukrárske umenie s rovesníkmi. Veľká vďaka všetkým Vám, ktorí ste súťažili, Vám kolegovia za prípravu žiakov. Rovnako obrovská vďaka kolegom z Školská reštaurácia Mladosť za opäť úžasnú organizáciu. Všetci zúčastnení súťažiaci sú podľa nás víťazmi, lebo skúsenosti a zručnosti, ktoré nabrali počas prípravy aj na súťaži sú neoceniteľné. Všetkým Vám blahoželáme.Úžasný čas pre našich žiakov gastronomických odborov a všetkých zúčastnených bol čas, kedy svoje kuchárske umenie prezentoval šéfkuchár Jozef Hromjak, predseda Národného tímu kuchárov a cukrárov SZKC - @slovak_culinary_team

            • Konferencia Elektromobily a alternatívne pohony

            • Konferencia Elektromobily alternatívne pohony sa konala 17.10.2023. Svojími prezentáciami prispeli naši žiaci, učitelia, ale aj hostia konferencie - prodekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a majiteľ elektromobilu značky Tesla. Vyvrcholením programu konferencie bol elektromobil Tesla model Y, ktorý mohli účastníci nielen reálne vidieť, sadnúť si za jeho volant, no najlepší žiaci zažili i jazdu v Tesle a zažili aj jej úžasné zrýchlenie.

            • Lečofest 2023

            • II. ročník súťaže Lečofest sa uskutočnil v priestoroch areálu školy. Do súťaže sa prihlásilo 9 súťažných tímov, zložených zo žiakov našej školy. Pracoval tiež jeden nesúťažný tím so zameraním: starší učia mladších. Všetci sa na súťaž pripravili, zabezpečili si potrebné suroviny na varenie, náradie aj pomôcky....  Škola prispela každému tímu v sume 20,- EUR a samozrejme zabezpečila ako vždy jednorazový inventár. Každý z tímov sa snažil o dobrý výsledok. Celý priebeh ich práce sledovala komisia zložená z učiteľov, ktorá tiež degustovala hotové pokrmy. Okrem chuti a vône jedla posudzovali aj originalitu receptúry, spôsob podávania, celkový vzhľad a v neposlednom rade dodržiavanie zásad hygieny formou udeľovania bodov.

              Aj keď všetky ponúkané druhy leča boli veľmi chutné, na základe bodového hodnotenia komisie boli určené tímy, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach:

              1. miesto                 tím Lečomafia z 1. T
              2. miesto                 tím Lečománia z 3. C
              3. miesto                 tím KungFuPandy z 2. T   

              LečoFest  2023 bol ďalšou vydarenou akciou na našej škole, kde najdôležitejšími aktérmi boli žiaci. Už teraz sa tešíme na ďalšiu.

            • Erasmus+ Grécko

            • V termíne 7. – 20. mája 2023 sa sedem pedagogických pracovníkov našej školy zúčastnilo
              dvojtýždňovej stáže v rámci projektu Erasmus+ v gréckom mestečku Platamonas, ktoré je situované
              pod mohutným Olympom, priamo na Olympskej riviére. Gréckym partnerom tohto projektu bol
              Golden Sun Hotel a KOUTSIMANIS WORKSHOP. Učiteľom a majstrom odborného výcviku
              umožnili praktické vzdelávanie, či už vo vlastných priestoroch alebo priamo u zamestnávateľov.
              V rámci hlavného programu učitelia a majstri navštívili výrobňu gréckeho syra Feta, pálenicu
              typického gréckeho alkoholu Tzipouro, ale aj ženský spolok Antigonidas v Gonnoi , kde miestne ženy
              vyrábajú tradičné sladké dobroty na spoločenské príležitosti typické pre tento región a varia rôzne
              druhy džemov z lokálneho ovocia. Navštívili niekoľko hotelov. Z nich najviac zaujal hotel Golden Sun
              v Mesagkale, so svojou „front cooking“ – otvorenou kuchyňou, kde hosť vidí, z akých surovín a v
              akých podmienkach sa jedlo pripravuje. Je to zároveň Smart hotel v ktorom je automatizácia
              zameraná na šetrenie energiami. Dvaja majstri z odboru automechanik získali odborné kompetencie
              v rámci svojho odboru, ktoré môžu následne odovzdať žiakom pri výučbe odborných teoretických aj
              praktických predmetov.
              Vo voľnom čase navštívili Geografické folklórne múzeum v Gonnoi , ktoré predstavuje históriu oblasti
              siahajúcu až do čias tureckej okupácie doplnenú o staré pracovné stroje na spracovanie olív, nástroje
              rôznych remeselníkov, dobové fotografie, oblečenie, bežné potreby domácnosti a pod. Zaujímavá
              bola návšteva kláštorov Meteora, ostrova Skiathos, horského mestečka Litochoro situovaného
              priamo pod Olympom, ale aj Thessaloník s jeho historickými pamiatkami a chrámami.
              Veľká vďaka patrí SOŠSaP sv. Jozafáta, ktorá umožňuje majstrom a učiteľom zúčastňovať sa
              odborných zahraničných stáži, pretože týmto spôsobom môžu získať množstvo nových vedomostí,
              skúseností a zážitkov, ktoré budú odovzdávať svojim žiakom. V rámci diseminácie projektu je
              naplánovaná príprava jedál gréckej kuchyne s ukážkami stolovania a účastníci stáže pripravia
              prezentácie pre kolegov a žiakov s informáciami o priebehu stáže.

            • Erasmus+ 2023 Praha

            • Na základe vynikajúcich skúseností sme sa rozhodli v rámci školy opätovne uskutočniť stáž
              Erasmus+ pre žiakov do Prahy. Táto destinácia je populárna z viacerých dôvodov. Praha je
              čarokrásne mesto, ktoré ponúka možnosti kultúrno-spoločenského vyžitia, má bohatú
              históriu a je nám vždy blízka vďaka spoločnej minulosti Čechov a Slovákov. V neposlednom
              rade odpadáva aj jazyková bariéra aj keď podľa slov našich žiakov niekedy viac počuť cudziu
              reč ako reč domácich.
              Stáže sa zúčastnili žiaci odborov strojný mechanik, autoopravár-mechanik, hotelová
              akadémia a kaderník. V rámci stáže mali žiaci zabezpečenú dopravu, ubytovanie v 4* hoteli
              Michael, celodennú stravu, poistenie, MHD a 24 hodinový dozor našich učiteľov.
              Žiaci praxovali v týchto podnikoch: Hotel Duo, Hotel Leonardo, Attl a spol. s r.o. Továrna na
              stroje, Autoslužby Trojan a vo firme EM Hair s.r.o. Počas stáže vykonávali činnosti v rámci
              svojho odboru a zdokonaľovali sa v nich. Veľkým prínosom najmä u žiakov hotelovej
              akadémie bola možnosť komunikácie s hosťami v hoteli v anglickom jazyku. Stáž prispela
              k budovaniu sebadisciplíny, žiaci sú zodpovednejší, samostatnejší, aktívnejší a zručnejší vo
              svojom odbore. Naučili sa medzi sebou spolupracovať, tolerovať sa navzájom, spolunažívať
              a pomáhať si.
              Vo voľnom čase žiaci spolu s dozorom spoznávali mesto, jeho historické uličky, navštívili
              najzaujímavejšie miesta, plavili sa po Vltave alebo jednoducho oddychovali a nasávali
              atmosféru tohto krásneho mesta.
              Po skončení projektu žiaci získavajú dôležitý dokument Europass. Výstupom je množstvo
              pozitívnych skúseností, zážitkov, nadobudnutie zručností a zdokonalenie sa vo svojom
              odbore. Veríme, že naše projekty budú úspešné aj v budúcnosti, aby sme našim žiakom
              poskytli čo najviac možností vycestovať do zahraničia. Vďaka tomu môžu žiaci budovať svoju
              osobnosť nielen z profesionálneho, ale aj z osobnostného hľadiska.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje