• Novinky

            • Tour de Tokaj 2016 16. 04. 2016

            • Skvelé podujatie, ktoré spája krásu Tokajskej prírody, šport v podobe behu, či bicyklovania, dobré jedlo, výborné víno a priateľskú atmosféru. O dobré jedlo sa starala naša škola a mnohí účastníci podujatia vyslovili pochvalné slová našim kuchárom, či gril-majstrom. Grilované prasa, grilovaný hermelín a zelenina, študentský guľáš, flambované palacinky boli výnimočné a skvelé. Veľká vďaka všetkým žiakom, majstrom, učiteľom, ktorí neváhali a prispeli k výbornej propagácii dobrého jedla a rovnako našej školy na tomto podujatí.

               

            • Školské kolo súťaže kaderníkov 14. 04. 2016

            • Vyskúšať si svoju zručnosť, ponamáhať fantáziu, porovnať vlastné schopnosti so schopnosťami ostatných spolužiakov, vyskúšať si prácu v časovom limite - to všetko skúsili žiaci učebného odboru kaderník, ktorí sa prihlásili do školského kola súťaže kaderníkov. Súťaž prebehla 14. apríla 2016 v priestoroch kaderníckeho salónu našej školy. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Do kategórie Denný dámsky účes sa prihlásilo 11 súťažiacich, v kategórii Spoločenský dámsky účes súťažilo 8 žiakov. Všetci sa snažili, vložili do výsledku kus svojho umenia. Výsledky hodnotiacej komisie v závere  určili víťazov: v kategórii Denný dámsky účes: 1. miesto  -  Nikola Kucanová z triedy 3.B, 2. miesto –  Michaela Maďarová z triedy 3.B, z triedy 3.B. V kategórii Spoločenký dámsky účes: 1. miesto  -  Jaroslav Neckár z triedy 3.B, 2. miesto -  Rachel Horváthová z triedy 2.B, 3. miesto -  Ružena Hoľanová z triedy 3.B. Umiestnení žiaci boli odmenení praktickým balíčkom, ale úspešní boli všetci, ktorí sa do akcie zapojili. Zvlášť potešili súťažiaci žiaci 1. ročníka svojou odvahou súťažiť so žiakmi vyšších ročníkov.

               

            • Potulky po gotickej ceste – 2. časť. Betliar, Rožňava 14. 04. 2016

            • 14. 4. 2016 žiaci odboru Služby v cestovnom ruchu vyrazili na svoju druhú cestu v rámci projektu Potulky po gotickej ceste. Tentokrát navštívili okres Rožňava. Najskôr si prezreli krásny kaštieľ v Betliari a jeho záhrady, neskôr navštívili katedrálu Nanebovzatia Panny Márie priamo v meste Rožňava. Na obidvoch miestach nakrúcali videozáznam a prezentovali tak svoje vedomosti o týchto vzácnych pamiatkach. Žiaci tohto odboru mali možnosť opäť bližšie spoznať prácu sprievodcu a rovnako si ju vyskúšať. Onedlho ich čaká ďalšia časť potuliek, na ktorú sa už teraz tešia.

               

            • Dni zdravej výživy 12. - 14. 04. 2016

            • V dňoch 12. - 14. 4. 2016 prebieha na našej škole I. ročník podujatia pod názvom Dni zdravej výživy. Podujatie zamerané na prednášky o zdravej výžive a o zdravom životnom štýle poukazuje na zlý dopad nezdravého stravovania vo fastfoodoch a na potrebu zdravého jedálnička v živote človeka. Žiaci sa počas podujatia naučili pripravovať zdravé jedlá na raňajky, obed a večeru. Mgr. M. Chautur a Mgr. P. Fedák vo svojich prednáškach zdôrazňovali potrebu zdravého stravovania v živote človeka. Veríme, že takáto forma prezentovania zdravej výživy sa žiakom páčila, rovnako dúfame, že jedlá s vysokým podielom zeleniny, ktoré mali možnosť počas týchto dní ochutnať budú pripravovať aj vo svojich domácnostiach. Veľká vďaka za nápad zrealizovať takéto podujatie patrí tímu učiteľov školy - Ing. D. Mesarošovej, A. Seleckej, MSc., MVDr. A. Zajacovej, Mgr. P. Fedákovi. V neposlednom rade ďakujeme aj vedeniu školy, ktoré opäť podporilo a umožnilo zrealizovať veľmi hodnotné podujatie. Žiakom patrí vďaka za zodpovedný, skvelý prístup, za chuť učiť sa novým, moderným trendom vo varení. Veríme, že tak ako mali úspech dni zdravej výživy v roku 2016 budú mať výrazný úspech aj v roku 2017 a aj z tohto podujatia sa stane podujatie tradičné.

               

            • Someliérsky kurz 05. - 07. 04. 2016

            • V dňoch 5. - 7. 4. 2016 prebiehal na škole a v spoločnosti Tokaj Macik Winery someliérsky kurz pod vedením skúseného someliéra Jaroslava Macika. Kurzu sa zúčastnili žiaci z rôznych ročníkov odboru Hotelová akadémia a odboru Hostinský, hostinská. Žiaci počas kurzu získali mnohé poznatky, dozvedeli sa mnoho dôležitých informácií o histórii vinohradníctva, o vinohradníctve na Slovensku. Naučili sa mnohé o víne, najmä tom, ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Teoretické poznatky žiaci získavali počas dvoch dní. Posledný deň strávili už v Malej Trni vo vinárstve Tokaj Macik Winery. Najskôr vyrazili do viníc na Vyhliadkovú vežu Tokaj, kde si zopakovali naučené a rovnako im boli vysvetlené odrody pestované v Tokaji. Neskôr prešli výrobnými priestormi vinárstva a pivnicou, kde víno dozrieva, plní sa do fliaš a expeduje do rôznych častí Slovenska, ale i sveta. Skvelým zážitkom pre žiakov bola podrobne vysvetlená činnosť someliéra pri degustácii rôznych druhov vína. Žiaci si mohli vyskúšať prácu someliéra pri otváraní fliaš, nalievaní vína, získali aj cenné rady z komunikácie s klientom. Svoje neoceniteľné skúsenosti veľmi ochotne odovzdal žiakom someliér s dlhoročnou praxou Jaroslav Macik, za čo mu patrí obrovská vďaka. Veríme, že poznatky získané počas kurzu, zážitok z degustácie a základy práce a komunikácie someliéra pomôžu žiakom v ich profesijnom živote.

               

            • Cassovia Cup 22. 03. 2016

            • Barmanská súťaž pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie bola aj tento rok s našou účasťou. Reprezentovali nás tentokrát bratia Peter a Marek Kováčovci. Peter z nadstavbového odboru Spoločné stravovanie a Marek z odboru Hotelová akadémia. Obaja sa pripravovali na súťaž najskôr pod vedením Bc. Emílie Capíkovej a Mgr. Pavla Fedáka, potom cvičili sami a vzájomne si pomáhali. Výsledkom ich úsilia bola skvelá práca pri barmanskom stole, kde obaja predviedli svoje umenie a oboch rozhodcovia chválili. V obrovskej konkurencii sme tentokrát získali II. miesto, ktoré obsadil Peter. K výbornému výsledku blahoželáme a ďakujeme za najlepšiu show pre divákov, ktorí to patrične ocenili. Marekovi rovnako blahoželáme k výbornej práci a veríme, že skúsenosti, ktoré nabral v tomto roku zúročí v ďalších súťažiach. Našich reprezentantov tentokrát podporovali ich spolužiaci z tried a štvrtáci Hotelovej akadémie, im ďakujeme rovnako za podporu a vytvorenie skvelej atmosféry v hľadisku. Veríme, že výborné výsledky našich barmanov na súťažiach budú aj v ďalších rokoch pribúdať a pritiahnu ďalších a ďalších záujemcov o barmanské kurzy realizované na našej škole. Pretože čím viac kurzov - čím je viac žiak kvalifikovaný, tým má lepšie možnosti získať dobré zamestnanie v oblasti gastronómie.

               

            • Autoopravár JUNIOR CASTROL 2016 10. 03. 2016

            • Dňa 10. marca 2016  sa konalo oblastné kolo súťaže Autoopravár Junior 2016 na SOŠ Automobilovej v Košiciach. Za účasti siedmych škôl Košického kraja sa naša škola umiestnila na treťom mieste. Z celkového počtu 21 žiakov sa náš žiak Lukáš Tomko umiestnil na 8. mieste s počtom bodov 60, Eduard Halgaš a Karol Šurmanek na 9. mieste s počtom bodov 56. Našim chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, rovnako ďakujeme aj učiteľom odborných predmetov a majstrom odborného výcviku, ktorí chlapcov na súťaž pripravovali.

               

            • Odborná stáž učiteľov a majstrov v Taliansku 06. - 19. 03. 2016

            • V termíne od 6.3. do 19.3.2016 sa uskutočnila odborná stáž učiteľov odborných predmetov a majstrov odborného výcviku v Taliansku, v Miláne. Stáž bola realizovaná v rámci projektu Erasmus + “Zvyšovaním kognitívnych vedomostí, schopností,  zručností a návykov žiakov a učiteľov prispievať k ich kvalitnejšiemu uplatneniu sa v praxi“. Prvý týždeň stážisti vykonávali odborné práce a analyzovali organizáciu v hosteli Madama. Prešli jednotlivými úsekmi tohto dizajnovo modene vybaveného hostela, ako je housekeeping, recepcia, bistro a bar, kuchyňa. Oboznámili sa s rezervačným systémom, spôsobom internetovej rezervácie cez webovú stránku hostela, či známy booking.com. Stážisti mali možnosť komunikovať a vymieňaťsi informácie s hosťami z Nemecka, Poľska, Čiech, Ameriky, Peru a Talianska. V hosteli sa nachádza pekné slnečné bistro s vchodom z ulice, kde sa pre hostí a verejnosť podávajú raňajky a večere vo forme bufetových stolov. Sortiment jedál tvoria typické špeciality talianskej kuchyne ako sú cestoviny na najrôznejší spôsob, rizotá, šaláty, grilované mäso a zelenina, mäsové nárezy, omelety, či kuskus. Manažér hostela nám vysvetlil system obsluhy v bistre a stážisti si na vlastnej koži vyskúšali prípravu talianskych špecialít ako boli gnocchi so syrom gorgonzola, šalát caprese, rizoto s hubami a rukolou, špagety s paradajkovou omáčkou, zeleninové šaláty, polievka minestrone. Na oplátku pripravili talianskym kolegom naše tradičné zemiakové placky. Bolo veľmi zaujímavé sledovať a porovnávať system práce a obsluhy u nás a v Taliansku, kde je atmosféra stolovania a konzumácie jedál omnoho uvoľnenejšia a samotné jedlo je pre talianov zážitkom a podstatou celého dňa. Preto sa príprave a konzumácii jedál venuje zvýšená pozornosť a hlučné stolovanie tu trvá niekoľko hodín.  Druhou každodennou úlohou bolo kontrolovať, usmerňovať a vyhodnocovaťprácu žiakov z partnerskej školy z Veľkého Medera. Študentky sa spolu so stážistami striedali na jednotlivých úsekoch v hosteli. Pomáhali pripríprave raňajok, prestieraní na obedy a večere, pomáhali pri obsluhovaní. Na úseku recepcie kontrolovali faktúry, obsadenosť izieb, kontrolovali samotné izby, manipulovali s hotelovou bielizňou, poskytovali informácie hosťom. Ďalší týždeň stážisti vykonávali činnosti a analýzu v ďalších podnikoch ako bol hotel Admiral, kde skupinka učiteľov a majstrov už stážovala minulý rok. Ďalším podnikom bola reštaurácia Papá Francesco, ktorá patrí medzi najznámejšie a najluxusnejšie v Miláne. Jej lokalita ju predurčuje na úspech, keďže je situovaná v tesnej blízkosti známej “zlatej uličky” so značkovými obchodmi. Manažér reštaurácie nás oboznámil s vybavením, históriou, spôsobom obsluhy a štruktúrou jedálneho lístka. Pravidelným hosťom tejto reštaurácie je Placido Domingo a ďalšívý známi umelci, pre ktorých je táto reštaurácia kulinárskym centrom Milána vďaka priamemu umiestneniu pri známej opere La Scalla. Reštaurácia je dlhoročnou stálicou medzi podnikmi v Miláne o čom svedčí niekoľko ocenení kvality. Je to rodinný podnik, čo bolo okamžite cítiť na duchu celej prevádzky. Do budúcnosti stážisti dohodli možnosti praxe pre našich žiakov. Najväčší dojem zanechala reštaurácia Joia, ktorá ako jediná reštaurácia v Európe má michelinskú hviezdičku. Filozofiou tejto vegetariánskej a vegánskej reštaurácie je ponúkať jedlá v súlade s prírodnými živlami, so zásadami zdraviu prospešnej stravy. Reštaurácia má v okolí Milána svoju vlastnú bio farmu a preto jedlá pripravuje priamo zo surovín vlastnej produkcie. Prekvapila nás organizácia práce v kuchyni, kde na jednej zmene pôsobí až 15 kuchárov. Reštaurácia má okrem fantastických jedál v ponuke aj bohatý výber vín a samozrejmosťou je aj vlastný sommeliér. Podľa slov recepčného veľa hostí navštevuje túto reštauráciu práve vďaka sommeliérovi. Opäť pozitívne hodnotíme prístup personálu a najmä ochotu spolupracovať s našou školou a vytvoriť podmienky pre prax našich žiakov. Veríme, že dopady stáže budú viditeľné v práci našich učiteľov a majstrov odborného výcviku, či už pri výučbe odborných predmetov alebo na praktickom vyučovaní. Okrem iného sa v najbližšom období uskutoční prezentácia a degustácia talianskej – lombardskej kuchyne. V sezóne 2016/2017 je v prípade úspešného projektu naplánovaná stáž v podnikoch cestovného ruchu v neďalekejViedni.

               

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
        • 056/66 702 11
        • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
        • Slovenská Republika
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje